فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلامی زنان و خانواده
سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحیم کارگر * صفحات 7-30
    خانواده، کانون تغییرات و دگرگونی های گسترده در حال و آینده است و این مسئله مورد توجه جدی پژوهشگران و جامعه شناسان است. تحولات خانواده، هم اصل وجودی آن و مسئله تزلزل و فروپاشی اش و هم ابعاد و عناصر گوناگون آن (ارزش ها، ساختار، کارکردها و ارتباطات) را در برمی گیرد. در روایات اسلامی، به این دگرگونی ها، اشاره و در دو بخش مسائل آخرالزمانی و عصر ظهور مطرح شده است. تغییرات خانواده در دوران آخرالزمان، بیشتر شامل فروپاشی خانواده ها، ارزش زدایی، تضعیف کارکردهای مثبت، قطع ارتباطات سالم، افزایش روابط نامشروع، جا به جایی نقش های خانوادگی و غیره می شود و از گرفتاری عموم خانواده ها به این چالش ها و آسیب ها سخن به میان آمده است. روایات مربوط به عصر ظهور، ناظر به این نکته است که ظهور امام زمان(عج) در این برهه حساس و پر هشدار روی می دهد و حضرت مهدی(عج)، خانواده و اجتماع را در مسیر درست خود قرار می دهند. این امر به ترسیم وضعیت مطلوب و آرمانی خانواده در پرتو جامعه موعود مهدوی و لزوم توجه جامعه به این آرمان والا به عنوان چشم انداز جامعه دینی کمک می کند. روش تحقیق، اسنادی و کتابخانه ای است که با توجه به منابع مختلف روایی و جامعه شناسی و نیز آخرین آمار مراکز رسمی و سایت های معتبر انجام شده است.
    کلیدواژگان: خانواده، آخرالزمان، آینده پژوهی، مهدویت، عصر ظهور
  • نرجس رودگر * صفحات 31-49
    جایگاه و تاثیر جنسیت در نفس انسان، یکی از مسائل مربوط به علم النفس فلسفی است که امروزه به دلیل جدی تر شدن مطالعات زنان، بیش از پیش بررسی و کنکاش شده است. اینکه آیا زنانگی و مردانگی در نفس انسانی، تفاوت ایجاد می کند یا نفس ناطقه مبرا از عنصر جنسیت و مشابه در دوجنس است، از مسائل حل ناشده فلسفه اسلامی است. هر چند پاسخ به این پرسش مبنای بسیاری از نظریه پردازی ها در سایر حوزه های علوم انسانی است؛ لیکن کمتر می توان به نظریه پردازی جامع و منسجمی در این باره در اندیشه های فیلسوفان مسلمان دست یافت. در حالی که، اصول و قواعد هستی شناسی و نفس شناسی در مکاتب فلسفه اسلامی، مانند اصالت و تشکیک وجود، نحوه حدوث نفس، حرکت جوهری اشتدادی، مراتب طولی نفس و رابطه نفس و بدن، می تواند نتایج متفاوتی را در این بحث رقم زند. در این نوشتار با روشی کاملا تحلیلی، علاوه بر بررسی این دسته از قواعد فلسفی و تاثیری که در پاسخ به مسئله جایگاه جنسیت در نفس دارد، نتیجه نهایی پرسش بیان شده، به عنوان لازمه اصول علم النفس فلسفی بررسی شده است. بر اساس یافته های پژوهش، هر چند نمی توان جنسیت را فصل ممیز و دو جنس را دو نوع متفاوت انسانی دانست؛ لیکن جنسیت در هویت کلی یک فرد قطعا تاثیرگذار است و نمی توان حتی مراتب عالی نفس ناطقه را به طور کامل عاری از این تاثیرگذاری دانست.
    کلیدواژگان: نفس، جنس، جنسيت، فلسفه اسلامي، حرکت جوهري
  • محمدرضا سالاری فر *، سید جمال الدین رضوی صفحات 51-74
    یکی از حوزه های مهم تربیت دینی، درونی سازی عفاف است. این امر، به اقداماتی گفته می شود که توسط مربی برای ایجاد و تقویت خویشتنداری جنسی در متربی انجام می گیرد. مقاله حاضر به دنبال برداشت روش های درونی سازی ارزش اخلاقی عفاف از متون اسلامی و روان شناسی است. در این پژوهش، بر اساس روش تحلیل اسنادی، مفاد متون اسلامی در عفاف، بررسی و روش های مورد نظر به وسیله تحلیل محتوا استنتاج شده است. بر اساس یافته های تحقیق، روش های تربیتی (رفتارمحور) موثر در درونی سازی عفاف عبارت است از: 1. الگویی و الگوسازی؛ 2. محبت و مهرورزی؛ 3. تقویت عزت نفس؛ 4. عادت دهی و ملکه سازی؛ 5. تشویق؛ 6. تنبیه؛ 7. استفاده از شرطی سازی؛ 8. جذاب سازی؛ 9. امر و نهی؛ 10. مشاوره؛ 11. چشم پوشی و نادیده انگاری؛ 12. تصویرسازی؛ 13. بازی؛ 14. بهره مندی از هنر؛ 15. شعر، سرود و ادبیات تعلیمی؛ 16. پرسش و پاسخ.
    کلیدواژگان: عفاف، خویشتنداری جنسی، درونی سازی، روش ها، متون اسلامی
  • ناهید طیبی * صفحات 75-94
    دیدگاه امیرالمومنان، علی(ع) درباره زنان از مجموع گزاره های منقول و منسوب به وی به دست می آید و بازشناخت سند، اصل صدور و دلالت این روایات در ارائه نظام اندیشه امام(ع) موثر خواهد بود. تعبیر «نواقص العقول» در خطبه 80 نهج البلاغه، از جمله این گزاره ها است که مقاله حاضر با نگاهی تاریخی به ردیابی این خطبه در منابع متقدم و مسئله اصل صدور آن می پردازد. بر اساس دستاورد تحقیق، خطبه مذکور، بخشی از یک نامه است که پیش از نهج البلاغه در کتب الامامه و السیاسه دینوری (م272)، الغارات ثقفی (م283) و المسترشد طبری (م329) بیان شده است. فراز مربوط به خطبه80 (تعبیر نواقص العقول) قبل از نهج البلاغه، فقط در المسترشد آورده شده، سپس به منابع پسین راه یافته است. خطبه 80 در نهج البلاغه مرسل و در المسترشد نیز با سند عامه نقل شده و ضعیف است. بنابراین، نواقص العقول بودن زنان و موارد دیگر این خطبه، از امام علی(ع) صادر نشده است و گزارشی از شعبی به نقل شریح بن هانی از نامه امام علی(ع) است که به دلیل ضعف سند، مردود است. در نتیجه، شبهاتی که مبتنی بر این نامه یا خطبه است، با اثبات عدم صدور سخن از امام علی(ع)، اساسا وارد نیست؛ زیرا مواد اصلی آن به امام(ع) منسوب است و در واقع، از وی نیست.
    کلیدواژگان: امام علی(علیه السلام)، زنان، نهج البلاغه، خطبه 80، نواقص العقول
  • حسین سوزنچی * صفحات 95-109
    چگونگی حضور زن در جامعه و نقش آفرینی اجتماعی وی را باید به عنوان یک مسئله و بلکه چالش جدی در پیش روی انقلاب اسلامی دانست که هم می خواهد زن را در فضای اسلامی خود حفظ کند و هم نقش مستقیم اجتماعی برای او قائل شود. شهید مطهری در مباحث خود برای رسیدن به چنین الگویی، پیشنهاد داده است که ابعاد زنانه و انسانی زن به گونه ای توامان در نظر گرفته شود؛ به طوری که زن، وظایف اجتماعی خود را (که از این لحاظ با مردان تفاوتی ندارد) در مداری متناسب با زنانگی خویش انجام دهد؛ اما به همین بیان کلی بسنده کرده است. در مقاله حاضر تلاش شده با ارتقای نظری دیدگاه شهید مطهری (توجه به دو مولفه انسانیت و زنانگی زن)، این الگو درباره اقدامات حضرت زینب(س) در بازه زمانی وقایع کربلا ارائه شود. در این راستا، با مروری بر گزارشات معتبری که از حضور و اقدامات ایشان در این بازه زمانی در دست بود، نمونه هایی از این «نقش آفرینی اجتماعی در مدار متفاوت» مطرح شد: در شب عاشورا، چگونه توصیه های امام حسین(ع) برای آماده سازی حضرت زینب(س) قابل تطبیق بر همین دو بعد است؛ در روز عاشورا، تبیینی از اینکه چرا ایشان به دفاع از امام حسین(ع) نپرداخت و چگونه مسئولیت تبلیغ دین بر دوش ایشان قرار گرفت؛ در فردای عاشورا، چگونه ایشان از طریق به گریه انداختن دشمن، عملا پیروزی حقیقی امام حسین(ع) را در همان صحنه کربلا اثبات کرد.
    کلیدواژگان: حضرت زینب(سلام الله علیها)، زن مسلمان، نقش اجتماعی زن، فمینیسم، منزلت زن
  • طاهره گلستانی بخت * صفحات 111-137
    تغییر و تحول الگوهای ازدواج و چگونگی تشکیل خانواده به دنبال گذار از جامعه سنتی به مدرن سبب تغییراتی در اهداف، کارکرد و ضرورت تشکیل خانواده شده است. هدف این پژوهش، بررسی مقایسه ای رویکرد افراد مجرد و متاهل درباره کارکرد ازدواج با روش کیفی، از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری مقاله، همه زنان و مردان مجرد و متاهل شهر تهران را دربرمی گیرد. حجم نمونه، شامل 55 مرد مجرد، 57 مرد متاهل، 66 زن مجرد و 60 زن متاهل است که به شیوه نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شده اند. با روش مصاحبه بدون ساخت، آزمودنی ها به یک پرسش باز «کارکرد ازدواج چیست؟»، پاسخ دادند. مقوله بندی پاسخ ها توسط چند روان شناس با روش تحلیل محتوا انجام شد. همچنین از آزمون ناپارامتریک خی دو، برای بررسی هم خوانی نظرات افراد بهره برده شد. پاسخ در شش مقوله کارکردهای جسمانی، روان شناختی، اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و معنوی دسته بندی شد که مقایسه گروه های مجرد و متاهل زن و مرد، تفاوت های معناداری را در این مقوله ها نشان داد. بین نظرات افراد مجرد و متاهل درباره کارکرد فیزیولوژیکی ازدواج، هم خوانی وجود داشت. درباره کارکرد روان شناختی، اجتماعی و اقتصادی، عدم توافق نظرات وجود داشت. افراد مجرد بیشتر از متاهل ها به مقوله مذهبی و معنوی پرداخته بودند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که با وجودهم خوانی و ناهم خوانی هایی که نشانگر تغییراتی در دیدگاه افراد درباره کارکرد ازدواج است؛ اما همچنان افراد، کارکردهای متعددی برای ازدواج قائل هستند که بیانگر جایگاه و ارزش ازدواج در افراد است و نیز همچنان تمایل به ازدواج وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارکرد ازدواج، خانواده، متاهل، مجرد، تحلیل محتوا
|
  • Rahim Kargar Pages 7-30
    Family is regarded as the center of the extensive changes both, in the present and in the future. Accordingly, this queson has aroused a great deal of researchers and sociologists concern. The changes in the family life include not only its very existence and breakdown of its relaonships, but also include its different dimensions and elements (values, structures, funcons, and relaons). Such changes are referred to in Islamic sources of hadith in two secons; the first, dealing with issues on apocalypse and the second on the reappearance of Imam Mahdi (P.B.U). Family changes in the apocalypc era significantly constute a breakdown of family relaonships, not holding on values, aenuaon of posive funcons, destrucon of healthy relaonships, widespread of liaisons, and alteraon in the roles of family members,…etc, in addion to the suffering of most families from these challenging problems. The narraons relang to the reappearance of Imam Mahdi (P.B.U) confirm that the reappearance of Imam will be in a sensive and portentous me, and Imam Mahdi’s aim is to direct family and society and guide them how to choose the right path. This can contribute to seng the frame of the opmum family condion in the light of the promised Mahdism- oriented and to the inevitability of society’s aenon to this high ideal, as the perspecve of a religious society. The research is based on documentary and library-based method and on different sources of Hadith and sociology as well as recent data and stascs from formal instutes and valid cites.
    Keywords: family, apocalypse, studies on the future, Mahdism, reappearance age
  • Narjes Roodgar Pages 31-49
    Recently, due to the increasing importance of women’s studies, the impact of the role of gender on man’s soul, which is considered as one of the issues of philosophical psychology, today receives more aenon than before. Whether femininity or masculinity makes a disncon in human soul or whether raonal soul is free from the element of gender and is the same in both sexes is among the issues of Islamic philosophy which has not been solved so far. Although, covering the menoned issue and answering this queson is the foundaon of proposing many theories in all the areas of human sciences, we can rarely find in the thought of Muslim philosophers a comprehensive, unanimous, and coherent theory in this regard. However, the rules and principles of the ontology and psychology of Islamic schools of philosophy, such as principality of existence and gradaon of existence, mode of creaon of the soul, intensified substanal moon, vercal level of the soul, the relaonship between soul and body can have different effects on this issue. Along with making a study of these philosophical principles and their influence on answering the queson about the role of gender in one’s soul, this paper points out to the final outcome, which is regarded as the prerequisite of the principles of philosophical psychology. The findings of the present study show that, although gender cannot be considered as an accepted differena and the two sexes cannot be regarded as two different human types; gender definitely exerts impact on the individual’s general identy and even the highest levels of raonal soul cannot be considered to be completely devoid of this influence.
    Keywords: soul, sex, gender, Islamic philosophy, transubstanal moon
  • Mohammad Reza Salarifar, Syed Jamal AL, Din Razavi Pages 51-74
    Internalizaon of Efaf is one of the significant subject areas of Islamic educaon. It refers to the acons taken by a trainer to create and reinforce connence in the trainee. The present study seeks to idenfy the methods of internalizing the moral value of Efaf in the light of Islamic and psychological texts. Examining the contents of the Islamic texts on the issue of Efaf, this paper draws out from them the related methods by making content analysis. The research findings point to the influenal methods (behavioral ones) for internalizing Efaf, which are: 1. exemplificaon and seng a paern; 2. affecon, compassion, and devoon; 3.maintaining self-esteem; 4. habituaon and adjustment; 5. encouragement; 6. punishment; 7. hypothesizing; 8. exerng aracon; 9. prescripon and proscripon; 10. consulng; 11. conniving and disregarding; 12. representaon; 13. Playing games; 14 benefing from art; 15. poetry, lyrics, didacc literature; 16. quesons and answers.
    Keywords: Efaf (chasty), connence, internalizaon, methods, Islamic texts
  • Nahid Tayebi Pages 75-94
    Amir al- Momenin’s views about women can be understood by examining all the statements aributed to him; therefore, a review of the chain of transmission, origin, and evidence confirming the authencity of narraons play a significant role in represenng his system of thought. The phrase “women’s lacking in raonality” which comes in the 80th sermon of Nahj al-Balagha is one of these statements. This arcle tries to study the history of the menoned sermon in the early sources and explore its origin. According to the findings of the present study, the aforesaid sermon is part of a leer that comes in Dinvari’s Kotob Al- Imamah and Wal-Siyasah (828-885 ad), Thaqafi’s Al-Gharat (896 ad), and Tabari’s Al-Mostashrid (940 ad) before it appeared in Nahj al-Balagha. The part related to the 80th sermon the phrase “women’s lacking in raonality” had come only in Al-Mostarshid before Nahj al-Balagha appeared, and then it was quoted by the sources which came later on. The 80th sermon in Nahj al-Balagha is Morsal and it was cited through the public in Al-Mostarshid and is not firmly based. Accordingly, the idea that Imam has said that women are lacking in raonality and other parts of this sermon is not founded. Based on Sharih Ibn Hani’s account, Shaabi’s report about Imam Ali’s (P.B.U) leer is rejected because its chain of transmission is unreliable. Consequently, the idea that this is leer or sermon is not accepted, because it is assumed that contents are aributed to him.
    Keywords: Imam Ali (P.B.U), women, Nahj al-Balagha, the 80th sermon, women’s lacking in raonality
  • Hossein Suzanchi Pages 95-109
    The condion of women’s presence in the society and their social role playing should be considered not only as a problem but also as a crical challenge for the Islamic Republic which is trying to maintain women in the Islamic context of its structure and at the same me is trying to consider direct social roles for women.In his discussions Motahhari implied that for achieving the foresaid model, two elements of feminine features of women and their humanity should be paid aenon simultaneously. This should be carried out in a way that women do their social responsibilies in an axis compable to their feminine features; but the problem is that he did not go further and addressed this issue too generally. This paper seeks to represent the aforesaid model by addressing Hazrat Zainab’s(SA)acons at the me of Events of Karbala by improving Motahhari’s point of view (consideringtwo elements of feminine features of women and their humanity) theorecally. In this regard, examples of this “ social role playing based on a different axis” are presented by reviewing available and valid evidence about her presence and acons at that me: it examines how at the night of Ashura, Imam Hossein’s (P.B.H) recommendaons for preparing Hazrat Zainabis adapve to the aforesaid elements; it defines why on the day of Ashurashe did not defendImam Hossein’s (P.B.H), and how she was responsible for the pracce of proselyzing; and on the day aer Ashura, how she proved real and praccal victory of Imam Hossein (P.B.H) in the bale of Karbala by making the enemy to cry.
    Keywords: Hazrat Zainab (SA), Muslim woman, women’s social role, feminism
  • Tahere Golestani Bakht Pages 111-137
    Following the transion from a tradional society to a modern one, the change in marriage paerns and condions of building a family life brought about some changes in the objecves, funcons, and necessies of building family life. This arcle makes a comparave study of the atudes of single and married individuals about the funcons of marriage using a qualitave approach and content-based analysis. The stascal community includes all the married and single men and women in Tehran. The sample comprises 55 single men, 57 married men, 66 single women, and 60 married women who were selected by using a purposeful and available sampling method. The quesons and answers are based on sudden interviews and the interviewees had open queson: “what is the funcon of marriage?” The answers to this queson have been classified by some psychologists by making a content-based analysis. Chi-square is also used for analyzing the individuals’ atudes. The answers are divided into six categories: physical, psychological, social, economic, religious, and spiritual. Making a comparison, the arcle reveals some significant differences between married and single men and women on these issues. Considering the physiological funcons of marriage, both single and married individuals have common views. However, the atudes about psychological, social, and economic funcons are different. Single individuals pay more aenon to religious and spiritual topics. Furthermore, the research findings indicate that, despite the congruency and incongruity between the atudes of the individuals, which implies that the individuals’ atudes about the funcons of marriage have undergone some changes; they think that marriage has various funcons, which shows the high and important posion of marriage and the tendency towards marriage among them.
    Keywords: funcons of marriage, family, married person, single person, content-based analysis